Bilklubbar är för alla, det spelar ingen roll om du endast har ett intresse för att titta på snygga bilar eller äger ett garage fyllt med klassiska bilar. Det svåra är att hitta rätt bilklubb för dig. Det är inget krav på att äga en bil för att bli medlem i en klubb men i de flesta fallen hjälper det om du har en bil som du vill visa upp eller få råd om hur du tar hand om den.

Första steget – bestäm vilken bilklubb

Du måste först bestämma dig vilken sorts bilklubb du vill gå med i. Det finns klubbar som är baserade på olika modeller, till exempel en klubb för Volvo-bilar eller en klubb som fokuserar på amerikanska klassiker. Det finns hel enkelt klubbar för alla och skulle du inte hitta en som passar dig kan du alltid starta din egna klubb.

Andra steget – forska

Innan du kontaktar klubben eller registrerar dig är det viktigt att du gör din forskning. På nätet kan du hitta den mesta informationen om de flesta klubbar. Det är viktigt att du har en klar bild över vad klubben innebär.

Det finns flera alternativ på hur du kan hitta informationen. Antingen använder du en sökmotor och skriver in bilklubbar eller namnet på den du är intresserad av eller så kan du använda dig av webbplatser som har en databas full med information om allt från bilklubbar till museer och bytesmöten över hela världen. Där brukar det också finnas kontaktuppgifter samt information om eventuella avgifter.

Du kan också prata med medlemmar om hur de gick med i en bilklubb och hur den processen såg ut. På bilträffar under sommaren finns det möjlighet att prata med flera personer.

Tredje steget – att bli medlem

I samband med att du väljer en bilklubb måste du också tänka på medlemsavgiften. Det finns klubbar som är gratis att bli medlem i men de klubbar som kräver avgift har oftast mer att erbjuda. Klubbarna kan också ha ett antal villkor du måste uppfylla för att vara medlem, till exempel att du måste delta i ett visst antal evenemang. Då måste då avgöra ifall det är möjligt för dig att delta i dessa. Skulle klubben befinna sig flera mil bort från dig kan det bli svårt att delta i varje möte.

Det finns alltså flera punkter du måste tänka på. När du är säker på att den klubben du valt passar dig och du kommer kunna uppfylla alla villkor samt är okej med medlemsavgiften kan du ta kontakt med klubben. Innan du ber om medlemskap kan du passa på att ställa fler frågor om sådant som varit oklart eller du inte hittat information om.

Fjärde steget – bilklubbshändelserna

När du blivit medlem kommer du få möjlighet att besöka flera fantastiska evenemang. Många bilklubbar bestämmer sig för att träffas i form av bilutställningar. Där har du chansen att visa upp din bil. Men även om du inte äger en ”speciell” bil som du vill visa upp kan du ändå åka dit och få chansen att se flera fantastiska bilar.

Klubbarna har också möten då och då. Där kan du passa på att komma med förslag på hur ni kan förbättra samhället eller få tips på hur du kan engagera dig ännu mer i klubben. Eftersom de flesta anordnar bilträffar och liknande kan det finnas en roll som passar dig i planerandet.